Selecteer Pagina

10 bordspellen voor volwassenen

10 bordspellen voor volwassenen

Bordspellen zijn weer cool! Dat komt deels omdat er zoveel meer opties zijn dan alleen een miljoen verschillende versies van Monopoly en Cluedo. De moderne tafelspellen combineren boeiende thema’s met verrassende en interessante manieren om te spelen. Je kunt er onvergetelijke ervaringen door meemaken. Deze betere bordspellen bestaan ​​vaak al heel lang, maar in de afgelopen jaren zijn ze enorm in populariteit gestegen, dankzij het feit dat ze op meer plaatsen beschikbaar kwamen. Deze 10 bordspellen voor volwassenen zijn de aanraders voor 2020

10 bordspellen voor volwassenen

10 bordspellen voor volwassenen die je gespeeld moet hebben

De beste bordspellen vermijden de valkuil, waardoor je je tussen de beurten verveelt of overgeleverd bent aan een willekeurige dobbelsteenworp die over je succes of mislukking beslist. Ze geven je strategieën om over na te denken, sociale elementen om van te profiteren, of zelfs echt coole componenten om mee te spelen.

 wat maakt deze 10 spellen bijzonder?

Een van de belangrijkste redenen waarom deze 10 nieuwe bordspellen voor volwassenen juist nu zo’n hit zijn, is dat mensen, nadat jarenlang internet zoveel van onze sociale interactie heeft overgenomen, steeds meer op zoek zijn naar leuke manieren om tijd persoonlijk door te brengen, en games zijn de perfecte excuus om vrienden op één plek bij elkaar te krijgen.

Oké, 2020 is niet bepaald het jaar geweest voor het verzamelen van groepen rond je tafel, maar als gezin ben je nu vaker thuis en op elkaar aangewezen vooral nu we de wintermaanden ingaan. Bordspellen creëren een gedeelde activiteit en interesse voor familieleden van alle leeftijden en zijn perfecte kerstcadeaus.

Divers aanbod

Maar zoals met alles, er zijn spellen beter geschikt voor verschillende mensen of groepen dan andere! Sommige zijn moordend en concurrerend, terwijl andere licht en coöperatief zijn. Sommige zijn kort en eenvoudig, andere zijn lang en ingewikkeld. Ik geef je hier de  allerbeste 10 bordspellen voor volwassenen die er zijn (naar mijn mening). Al deze spelen zijn familiespelen in de zin dat ook kinderen, meestal vanaf tien jaar, mee kunnen doen. Voor de jongeren kinderen heb ik een artikel spellen zoeken voor jongere kinderen. Speel je graag met zijn tweeën? Al deze spelen kun je dan ook spelen. Of ze dan ook leuk zijn is wel de vraag. Daarom heb ik ook gezocht naar 10 spellen voor met zijn tweeën.

wat zijn de 10 bordspellen die je gespeeld moet hebben?

De 10 spelen die ik noem staan in willekeurige volgorde. Het is dus niet zo dat de nummer 1 ook het beste spel is dat je zeker in huis moet halen. Ze zijn alle 10 erg leuk, spannend en staan voor een uurtje of een hele avond spelplezier.

Verwacht geen uitgebreide speluitleg of opsommingen van alles wat het spel bevat. Daar zijn gespecialiseerde sites voor waarvan ik Spellenwijs één van de beste vind.

De kwakzalvers van Kakelenburg.

Familiespel vanaf 10 jaar.

Als de bazaar van Kakelenburg de jaarlijkse bijeenkomst van wonderdoktoren en kwakzalvers opent is het een drukte van belang. Kruiden en magische ingredienten worden gebruikt om de mooiste drankjes tegen van alles te brouwen. Pas alleen op. Als je veel uit je voorraadbuidel pakt dan kan er een knalerwt tussen zitten en ontploft je ketel. Niet getreurt. je blijft kans houden het spel uiteindelijk te winnen.

Dit spel heeft een goede combi van startegie en geluk. Kan je meerdere keren spelen zonder dat het verveelt en heeft een prachtig en uitgebreid aantal spelonderdelen. Het was in 2019 spel van het jaar en kan nog jaren mee.

 

de legenden van Andor.

Ook al geen helemaal nieuw spel, maar daarom niet minder speelbaar. Andor is een zogenaamd coöperatief spel. je moet er samenwerken om het spel tot een goed einde te brengen. In een Lord of the Rings-achtige setting verdedig je het kasteel van het land Andor tegen monsters. Je kan daarin steeds een andere rol nemen. dwerg, boogschutter, krijger of tovenaar. De monsters komen steeds dichterbij en je kan het kasteel niet alleen laten, maar moet ook  het land in om spullen te verzamelen.

Mooi aan dit spel is ook dat je het gaandweg leert. Dus geen uitgebreide studie van de spelregels vooraf.

 

Ticket to ride, Eindeloos speelplezier

“Het spel blinkt uit in zijn eenvoud! De spelregels zijn redelijk eenvoudig, en toch loopt het spel telkens anders. Het spel verveelt nooit. Je wint het spel door geluk, tactisch inzicht en gewoon lef. Echt een van de leukste spellen en een aanrader voor iedereen die een leuke avond wil met een gezelschapsspel!” En of je nu gaat voor mijn eerste reis om met je kinderen te spelen, de New York versie of chauvinist als we zijn Amsterdam. Het spel is toch iedere keer anders en verveelt nooit

 

Catan Kosmonauten of Game of Thrones.

Al meer dan 20 jaar een bestseller op de spelletjes markt. Het originele Catan wordt ieder jaar met een aantal versies uitgebreid. In 2020 waren dat Kosmonauten en Game of Thrones. Beide spellen borduren voort op het welbekende Catan principe. Strategisch inkopen en plaatsen van je kaarten. Hetzelfde spel maar toch weer heel anders.

 

Codenames een ultiem partyspel

Wie graag 30 seconds speelt zal zeker van dit spel kunnen genieten. Er zijn diverse versies van het spel die niet elkaar aanvullen maar ieder op zich apart te spelen zijn. Ben je een woordkunstenaar kies je voor het originele spel, ben je beelddenker kies je voor pictures, wil je met zijn tweetjes spelen kies je voor duo. In deze tijd misschien nog niet mogelijk, maar straks kun je ook voor de XXL versies waar je met grotere groepen kunt spelen.

Het gaat er om dat je als team de meeste woordomschrijvingen weet te raden en daardoor de code te kraken. Wie het eerst zijn bordje heeft uitgespeeld heeft gewonnen. Met het aantal kaartjes en de plaatsing er van is het spel eindeloos te spelen.

 

 

 

monopoly nu ook in diverse uitvoeringen

Ik heb het spel geleerd met guldens en nooit meer anders gespeeld. Dit spel is al jaren hetzelfde en ging alleen met de tijd mee door van gulden naar Euro te gaan en de geldwaardes te verhogen. Iets andere dopjes waar je uit kon kiezen en weer een jaar in de top meedraaien. Nu echter draait ook monopoly volop mee in de rage om het spel iedere keer te veranderen. Vandaar dat er nu een versie is voor valss

pelers en het anti monopoly spel. Ieder gebaseerd op het oude monopoly, maar met veel toegevoegde spelregels.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mariposas, weer een natuurspel.

Vorig jaar kwam het immens populaire spel Wingspan uit. Een spel met een educatieve grondslag over vogels. Dezelfde maker Elizabeth Hargrave heeft nu een spel over Vlinders. Deze vlinders make

n een reis van Mexico naar Noord Amerika en moeten terugkeren op hun plek. Wie zoekt naar een rustig spel zonder al te veel interactie zit bij Mariposas goed. Je kunt gewoon je eigen gang gaan en je eigen tactiek bepalen. Zorgen dat je in leven blijft en het spel wint. Laat je niet in de war brengen door de

enorme hoeveelheid materiaal van het spel en de zeer uitgebre

ide handleiding. Je leert het snel.

 

Tiny Towns klein, maar met veel mogelijkheden

Op je spelvel met 16 vakken moet je gebouwen maken. Maar je tegenstanders bepalen om de beurt de kleur waarmee je bouwt en dat maakt het spel strategisc

h. Er zijn legio mogelijkheden in dit simpel lijkende spel. Je moet goed plannen. nadenken en strategisch bepalen wat je doet. Mede daardoor verveelt het spel niet snel. He is daarom echt een spel voor zo even tussendoor want in 45 minuten heb je uitgespeeld. Je kinderen vanaf 10 jaar doen gewoon mee.

 

 

 

De crew, speelgoed van het jaar 2020

Dit snelle spel heeft al meerdere nominaties gekregen. Het is een kaartspel waarbij je samen moet werken om opdrachten te vervullen. dat zijn er 50 die van makkelijk tot heel moeilijk gaan. Je speelt dit spel dus niet tegen, maar met elkaar. Samenwerken zonder dat je een ander over je kaarten mag vertellen. dat heeft wel wat van bridge waarbij je ook samen met je partner werkt zonder dat die je kaarten kent. Door de verschillen in opdrachten en het feit dat je steeds andere kaarten hebt is het spel iedere keer weer anders. Dat De Crew speelgoed an het jaar is geworden vind ik terecht. Ik speel het met plezier dus wat mij betreft is het spel een aanrader.

 

 

meeple land, bouw je eigen pretpark.

Wat een leuk thema. Je bouwt je eigen attractie in een pretpark en hoe meer het toegankelijk is voor bezoekers (de meeples) hoe meer je verdient en met dat geld koop je weer niewe attractiekaarten. Je speelt het in vier rondes en wie dan de meeste punten heeft wint. Het spel is net uit in Nederland. Net op tijd want het is een van de leukste familiespellen van dit jaar.

 

Ik had deze selectie van 10 bordspellen voor volwassenen met gemak kunnen uitbreiden naar 20 of nog meer. Zeker als ik de spelen van 2018 en 2019 erbij had gepakt. bv. Wingspan van dezelfde maker als het hier beschreven Mariposas. Wellicht maak ik nog eens een artikel met mijn favorieten aller tijden. Voor dit jaar zijn bovenstaande tien de 10 spellen die je zeker gespeeld moet hebben.

Over de auteur