Selecteer Pagina

5 leuke meerdaagse stedentrips in Nederland

5 leuke  meerdaagse stedentrips in Nederland

een alternatief voor stedentrips in Nederland

Wie stedentrips in Nederland zoekt, komt vaak uit bij de grote steden en de provinciehoofdsteden. Ons land heeft echter veel meer te bieden. Aan kleinere steden, net zo vol aan geschiedenis of mooie plekken dan de grotere en veel bekendere steden. De steden zijn kleiner en dus kun je er meer tijdens een weekend of midweek bezoeken. Op die manier kun je vanuit een hotel of bungalow die centraal gelegen is meerdere mooie stadjes bezoeken. We bespreken vijf van deze bijzondere stedentrip in Nederland.

stedentrips in Nederland                       stedentrip in Nederland

Op bezoek in mooi Groningen.

Strijk neer in Groningen stad voor een bezoek aan deze prachtige provincie die ondergewaardeerd wordt als het gaat om natuurschoon of opmerkelijke plekken. Gebruik je aankomstdag om de stad te bekijken. Het prachtige station en de mooie winkelstraten. Er is een prachtige stadswandeling beschikbaar die zeer de moeite waard is. Bezoek ook het prachtige Groninger museum.  Breng de tweede dag een bezoek aan Westerwolde. Het beekdallandschap is schitterend en de geschiedenis vertelt het verhaal van de 80 jarige oorlog waar Willem van Oranje bij Heiligerlee de Spanjaarden versloeg. Twee prachtig bewaard gebleven vestingstadjes, Oudeschans en Bourtange het enige kasteel in Groningen de Burcht in Wedde. Gebruik dag drie voor een bezoek aan het mooie Appingedam en rij dan gelijk door Winsum. Het mooiste dorp van Nederland volgens de ~ANWB leden. Via hoteldeals zijn tal van hotels te boeken en voor huisjes is bungalow.net een goede site.

stedentrips in Nederland                stedentrips in Nederland

De elfstedentocht in Friesland

De historische tocht schaatsen zit er voorlopig nog niet in en is maar voor enkelen weg gelegd. Bovendien heb je op de schaats, net zo min als op de step, fiets, old timer, motor echt oog voor al het moois dat de elf steden te bieden hebben. Neem daarom eens rustig te tijd om de mooiste Friese steden te bezoeken. Natuurlijk kun je dit op de fiets doen. Er zijn tal van fietstochten van hotel naar hotel. Kijk bijvoorbeeld op de site van fietsrelax. Je kunt ook kiezen voor een hotel centraal in Friesland. Bijvoorbeeld in elfstedenstad Bolsward of kies toch voor Leeuwarden dat sinds het culturele hoofdstad was in 2018 het bekijken meer dan waard is.

de elf fonteinen

Een flink aantal van de elfsteden heeft sinds 2018 ook een fontein. Daarom kun je het ook de elf fonteinentocht noemen. Bezoek de eerste dag  de historische steden Bolsward met zijn mooie stadhuis en de Broerekerk en Sneek met zijn karakteristieke Waterpoort en gezellige binnenstad. Verder richting IJsselmeer zijn de kleinere steden Sloten, IJlst, Stavoren, Hindelopen en Workum. Het zijn stuk voor stuk authentieke kleine stadjes met een leuk centrum vol met grachtjes, vaartjes, bruggetjes bezoek in Stavoren het elfstedenmuseum met tal van attributen uit de roemrijke geschiedenis van de tocht. In Workum is het Jopie Huisman museum eigenlijk een must.

Nu heb je het zuidelijkste gedeelte van de route gehad. In het Noorden wachten enkele wat grotere plaatsen. Franeker. De oudste universiteitsstad van Nederland met als must het Eise Eisenga planetarium. Harlingen met zijn mooie haven met oude pakhuizen en gezellige winkelstraat. Dokkum met de Bonifatiuskerk het gezellige marktplein en de binnenstad met leuke steegjes en winkels. De schaatstocht eindigt in Leeuwarden dat tal van bezienswaardigheden heeft en dus een mooie afsluiting van een rondje elfsteden is.

stedentrips in Nederland                                      stedentrips in Nederland

Bezoek de Hanzesteden rond Zwolle

Er waren in Nederland 22 Hanzesteden verdeeld over meerdere provincies. Van Groningen en Bolsward in het noorden tot Venlo en Roermond in het zuiden. Allemaal lid van de handelsovereenkomst vanuit de Hanze De meest bekende Hanzesteden langs de IJssel zijn allemaal goed te bereiken vanuit Zwolle, zelf ook een hanzestad. 

Rond Zwolle liggen de andere Hanzesteden Hasselt, Hattum en Kampen. Niet op één dag te bezoeken. Sterker nog je kunt hier best een weekend aan besteden. Vanuit Zwolle zijn de overige drie heel goed te fietsen. Er zijn bij fietsrelax.nl trouwens veel tochten langs de Hanzesteden aan de IJssel.

hasselt is eigenlijk een brok historie. Vrijwel de gehele binnenstad is rijksmonument. De stad hoort bij de bedevaartplaatsen van Nederland. De Noordelijke route naar Santiago de Compostella loopt er doorheen. Ook eten en drinken zijn als het weer mag goed geregeld.

Hattum is een klein Hanzestadje, maar daarom niet minder pittoresk en een bezoek zeker waard. Loop door de imposante Dijkpoort de stad in en sla de verleiding van de vele terrassen even over. Het in renaissance stijl verbouwde stadhuis en de Andreaskerk zijn een bezichtiging zeker waard Evenals het Anton Pieckmuseum of het Bakkerijmuseum. Wie echt alles wil zienboekt een stadwandeling met één van de stadsgidsen.

stedentrips in Nederland
stedentrips in Nederland

Kampen is van alle Hanzesteden nog wel het meest authentiek. Dat komt ook door de Haven en het zorgvuldig bewaren van de elementen die de stad ooit één van de welvarendste steden van Noord Europa maakten. Zo heeft de stad nog drie toegangspoorten die nog puntgaaf zijn en in de Haven ligt bij de Koggewerf een authentieke kogge waarmee de kooplieden langs de Hanzesteden voeren. De sigarenindustrie maakt ook deel uit van de geschiedenis evenals alle Kamper ui verhalen. Wie nog puf heeft rijdt door de mooie omgeving nog even door naar Elburg, de Hanzestad waar je niet kunt verdwalen. Anders is terug naar Zwolle ook een prima optie.

Verder naar het zuiden liggen nog de Hanzesteden Deventer, Zutphen en Doesburg. Die samen ook weer goed zijn voor minstens drie dagen historisch-, culinair- en winkelgenot. Niet om in hetzelfde weekend als de steden rond Zwolle, maar bijvoorbeeld wel goed om op de fiets te doen. Pak dan Arnhem er ook bij en je hebt prachtige fietsroutes door de natuur afgewisseld met historisch interessante steden met leuke winkelstraten. Bij fietsrelax.nl  en eyeforcycling vind je voldoende mogelijkheden voor een prachtige tocht langs de Hanzesteden aan de IJssel

 

Over de auteur