Selecteer Pagina

10 spelletjes voor 2 personen

10 spelletjes voor 2 personen

10 spelletjes voor 2 personen

overige | 0 Reacties

door Jos van Ouwerkerk

16 november 2020

Word je steeds wild enthousiast van een spelletje dubbel patience of  heb je de dobbelstenen voor Yahtzee altijd klaar liggen. Je hoeft dit artikel dan niet te lezen. Deze 10 spelletjes voor 2 personen zijn wel wat meer dan dat en minstens zo goed als hun grote broers of zussen die je met vier of meer speelt.

Spelletjes voor 2 personen worden vaak gezien als saai. Altijd weer dobbelen of kaarten. Dat er tegenwoordig volwaardige tactische spellen zijn die juist gemaakt zijn voor spelen met twee is tot nu toe alleen bij de spelletjes fanaten bekend. Toch is het te overwegen om ook eens in dit artikel te neuzen naar spelletjes voor 2 personen die je veel plezier zullen bezorgen

Spelletjes voor 2 personen zijn ook leuk

Natuurlijk kun je veel standaard spellen ook met zijn tweetjes spelen. In deze opsomming  zitten echter spellen die speciaal bedoeld zijn om met twee personen te spelen. Soms zijn het aangepaste versies van grotere spellen. Meestal zijn ze bewust voor twee personen gemaakt. Ik heb geprobeerd veel variatie in de spellen te zoeken. Het zijn soms redelijk eenvoudige kaartspellen, maar er zijn ook ingewikkelde strategiespelletjes voor twee personen.

spelletjes voor 2 personen
spelletjes voor 2 personen
10 spelletjes voor 2 personen
10 spelletjes voor 2 personen
agricola 2 spelers
schotten totten
spelletjes voor 2 personen
10 spelletjes voor met zijn tweeën

agricola 2 spelers

Je gaat de strijd aan met je tegenstander om een zo mooi en groot mogelijke boerderij te bouwen met stallen, hekken en andere bouwwerken. Je voert steeds acties uit om je boerderij completer te maken. Zelfs aan voortplanting van je dieren is gedacht. Tenminste als je ruimte hebt. Het is echt een tactisch spel met een prima vormgeving.

Patchwork

Mijn moeder deed dat in het echt en was een jaar bezig met een sprei. Nu leg je de patchwork kaartjes aan elkaar om zo’n sprei aan elkaar te naaien. Als je dat goed doet verdien je knoopjes, maar die moet je ook uitgeven om nieuwe lapjes te kopen. Strategische keuzes zijn dus onvermijdelijk. Heb je namelijk gaten in je deken dan verlies je punten. Je speelt op tijd dus tijdsdruk is niet vreemd. Er zijn nog veel meer regels, maar die worden je snel duidelijk.

7 wonders duel

Een variant op het grotere 7 wonders. Het spel dat je op drie manieren kunt winnen. Door je wetenschappelijk overwicht, je militaire suprematie of door de mooiste beschaving neer te zetten. Dit is wellicht het meest tactische spel uit dit lijstje. Gedurende drie periodes moet je kiezen waar je voor speelt. uitvindingen, militair overwicht of de beschaving. Je maakt dus constant de afweging tussen wat je zelf nodig hebt en waar je denkt dat je tegenstander op uit is.

Caverna, het duel

Er zijn gewoon een aantal moederspelen waarop steeds weer nieuwe variaties komen. In dit geval verzamel je allerlei materialen als vlas, graan, hout, steen, voedsel en goud en richt daarmee kamers in die je in je rotsspleet uithakt. Hoe slimmer je die kamers in richt, hoe meer punten je uiteindelijk haalt. Zorg er voor dat jouw grot grootser en mooier is dan die van je tegenstander. Maak dus steeds de afweging of je in je beurt op jacht gaat naar materiaal of weer een kamer uithakt. Je kunt ook een andere keuze maken en die is het leukste. Die keuze is: hoe kan ik de tegenstander het beste dwars zitten.

Schotten totten

Heb je ooit hoofdman willen zijn van een eigen stam in een Schotse vallei. Dat kan in het spel Schotten totten. Nadeel voor jou is dat het niet een rustig volkje is, want er is te weinig plek en dat betekent dat je dorp moet uitbreiden. Dat gaat alleen ten koste van je buurdorp dat met hetzelfde probleem kampt. Het gaat in dit spel dus om het veroveren van grenskaarten die je gebied groter maken. Als je er vijf hebt bemachtigd dan is het spel voorbij. Bij iedere grenssteen kun je kaarten neerleggen. Als je er drie hebt neergelegd ben je afhankelijk wat je tegenstander doet, want die kan een sterkere combinatie op tafel toveren waardoor je alsnog verliest. Een grenssteen wordt pas van jou als zowel jij als je tegenstander drie kaarten erbij heeft gelegd en jij de sterkste combi hebt. Soms is echter al eerder duidelijk dat jouw combi niet te overtreffen is. dan krijg je de steen eerder.

Ticket to ride Nordic countries

De reis door scandinavie is van alle tickets to ride het meest geschikt voor twee personen. Het succes van deze serie ligt in het feit dat er strategie bij komt kijken, maar er ook een factor geluk is. Daardoor blijft het vaak tot het eind spannend wie er wint. Wat zo leuk is dat ieder spel zijn eigen thema tot in de puntjes door zet. In dit geval ligt er overal sneeuw. zelfs op de treinkaarten die in het spel zitten. Geweldige layout en goed voor je topo kennis. Je hebt binnen het kwartierdoor waar het in het spel om gaat, maar daarna speel je avonden tot laat door.

Carcassonne

Er zijn speciale versies voor twee personen, maar ook het basisspel voor meerdere spelers is goed met zijn tweeën te spelen.

Je begint met één tegel en legt dan beurtelings tegels aan. Op die tegels plaats je dan horigen of bouwwerken je kan je tegenstander frustreren door zijn tegel slim in te sluiten. Ook hier geldt dat je het spel wat vaker moet spelen om alle mogelijkheden door tekrijgen, maar dan is het echt een fantastisch spel om te spelen.

Rozenkoning

Engeland in de 15de eeuw. Een groot land waar je steeds om een vak speelt. Het is nog zo’n spel waar tactiek en geluk elkaar afwisselen. Het is simpel te spelen, heeft op zich weinig regels en is dus snel te spelen. Je kunt de kaarten van je tegenstander zien, dus je weet wat de mogelijkheden van de ander zijn en kan je daaraan aanpassen. Dat maakt het spel toch bijzonder om te spelen.

Hive

Een spelletje dat geen speelbord kent en slechts 22 verschillende stenen en toch heb je veel mee tactische en strategische kennis nodig dan dat aantal doet vermoeden. Je kunt die stenen op een bepaalde manier verplaatsen en dat is ook nodig om uiteindelijk de bijenkoningin van je tegenstander in te sluiten. Daarbij heeft ieder insect een eigen manier van voortbewegen. Van één stapje verder tot springen over alle stenen. Bij de start legt iedere speler een insect neer. Deze komen tegen elkaar aan te liggen. Je koningin moet binnen de eerste vier zetten in het spel zijn en daarna ontwikkelt zich het spel van aanvallen en verdedigen. Het hele spel past in een zakje. Daardoor is het ook een ideaal spel om naar de camping mee te nemen.

 

 

 

 

Onitama

Het lijkt een beetje op schaken en is het toch helemaal niet. Je bouwt vel voorafgaand aan het spel je hele spelbord op, maar je mag alleen bewegen aan de hand van bewegingskaarten. Daarvan heb je er ieder twee. De vijfde bewegingskaart ligt naast het spelbord. Je gebruikt nu een bewegingskaart om op het spelbord een zet te doen zoals voorgeschreven. Na afloop ruil je jouw kaart met die naast het spel. Zo krijg je dus steeds een andere kaart en kun je op een andere manier bewegen. Kun je op het veld komen waar je tegenstander staat dan mag je dat stuk uit het spel slaan. Het doel van het spel is om de grootmeester van je tegenstander te pakken. Het is geen kwestie van geluk in dit spel. Het is echt vooruit kijken en tactisch beslissen. Dit is echt een spelletje voor tussendoor. Je speelbord staat in een oogwenk en binnen 20 minuten heb je wel een winnaar.

 

 

Lees meer over spellen, de beste Sint- en Kerstinkopen en gadgets in de volgende artikelen:

10 bordspelen die je gespeeld moet hebben.

De beste 10 Sintcadeautjes voor je kind

Wat geef ik met kerst

Wat wordt de trend van 2021

 

meer artikelen

meer

10 bordspellen voor volwassenen

Bordspellen zijn weer cool! Dat komt deels omdat er zoveel meer opties zijn dan alleen een miljoen verschillende versies van Monopoly en Cluedo. De moderne tafelspellen combineren boeiende thema's met verrassende en interessante manieren om te spelen. Je kunt er...

Lees meer

kijk ook

danmark, römö, bungalow

Over de auteur