Selecteer Pagina

Brussel heeft een nieuwe bezienswaardigheid

Brussel heeft een nieuwe bezienswaardigheid
brussel heeft nieuwe bezienswaardigheid

Het oude gare Maritime in Brussel is verbouwd tot een shopping- en evenementencentrum. Het voormalige station was het grootste voor goederenoverslag in Europa en is nu  het  grootste CLT project in ons werelddeel. De oplevering van fase 1 was begin november 2020. Brussel heeft een nieuwe bezienswaardigheid die je gezien moet hebben.

BRUSSEL HEEFT EEN NIEUWE BEZIENSWAARDIGHEID

“Het gebouw is ontworpen door de architecten van bureau Neutelings Riedijk. Zij benadrukken dat het het grootste “cross laminated timber” project is in Europa. Het gaat bij CLT om een speciaal bewerkt soort hout dat er geweldig uitziet als een project af is. Het geeft ook een besparing van 60-80 procent op de milieu effecten. Hout is immers veel milieuvriendelijker dan beton of staal die een veel grotere stikstofuitstoot kennen bij productie en verwerking.

brussel heeft een nieuwe bezienswaardigheid
brussel heeft nieuwe bezienswaardigheid

KORTERE BOUWTIJD

Doordat er hout is gebruikt is het gebouw zo’n zes keer lichter dan door gebruik met beton. Bovendien is de snelheid van bouwen veel groter waardoor er bespaard kon worden op de bouwkosten. Zonder afbreuk te doen aan het fantastische ontwerp en de uitstraling.

JONGE BEDRIJVEN

Het grootste treinstation voor goederen is nu een inspirerende plek ontstaan waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen. Het heeft een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen, zeggen de opdrachtgevers van Extensa over het gebouw.

brussel heeft een nieuwe bezienswaardigheid

BOOMRIJKE BINNENRUIMTE

De centrale ruimte is gereserveerd voor publieksevenementen en bevat aan beide zijden een groene wandelboulevard. Routes zijn 16 meter breed, waardoor voetgangers volop kunnen genieten van de ruime binnentuin. Hier staan ruim honderd bomen. In totaal omvat de ruimte in totaal 10 tuinen op basis van vier thema’s: bos, bloemen, gras en geur. Brussel heeft een mediterraan klimaat. Vandaar dat  de ontwerpers kozen voor planten die zich aanpassen aan die specifieke groeiomstandigheden.

Brussel heeft nieuwe bezienswaardigheid

ZEER MILIEUBEWUST

Het Gare Maritime is niet alleen milieu bewust door het gebruik van hout. Het blijft ook volledig energieneutraal en fossielvrij dankzij glazen gevels en zonnecellen. Ruimte genoeg met een totale oppervlakte van 17.000 vierkante meter dakoppervlak. Het gebouw maakt gebruik van aardwarmte en een opvangsysteem voor regenwater om de enorme tuinen water te geven

de centrale ruimte

De grootse centrale ruimte voor publieke evenementen heeft een aangenaam klimaat dat de seizoenen volgt. Geïnspireerd op de ‘Ramblas’ is aan weerszijde van de evenementenruimte een groene wandelboulevard gemaakt.

De paviljoenen voegen zich in het ritme van de gietijzeren spanten en kolommen. Hiertussen ontstaat een structuur van boulevards, straten, parkjes en pleinen; als een echte stad.’ Michiel Riedijk – architect

ONTWIKKELING TOUR & TAXIS

De combinatie van de oude stationshal met zijn hoge stalen constructie, de houten paviljoens en de fantastische binnentuinen maakt van Gare Maritime een uniek project. Het is niet alleen een aangename plek om in te vertoeven voor de dagelijkse gebruikers. Het project heeft ook de ambitie om uit te groeien tot één van de toeristische trekkers in het Brussels Gewest. De ontwikkeling van de Gare Maritime levert op deze manier ook een belangrijke bijdrage aan de uitbouw van de Tour & Taxis site  en aan de ontwikkeling van de gehele Kanaalzone in Brussel.

Wie nu naar Brussel wil moet nog geduld hebben. De huidige situatie is echter niet voor eeuwig en de verwachting is dat de grenzen volgend voorjaar weer open zijn

 

Dat komt dan ook mooi uit, want in de zomer van 2021 hopen de bouwers helemaal klaar te zijn met het project. Dan zijn ook de bomen en het groen weer een stukje groter. De kans is ook groot dat alle paviljoens dan bezet zijn en dat maakt een attractie een stuk levendiger.

Over de auteur