Selecteer Pagina

waarom collageen zo belangrijk voor je is

waarom collageen zo belangrijk voor je is

waarom collageen belangrijk voor je is

Collageen is een eiwit dat voorkomt in ons bindweefsel. Het is dus verantwoordelijk voor een strakke en soepele huid. Mooie nagels, glanzende haren en heeft ook veel effect op onze spierenweefsel en de pezen. Deze stof zorgt voor de stevigheid van je haar, nagels, de ligamenten en je bindweefsel. Je huid en lederhuid worden door collageen verstevigd. Verlies je collageen, dan verliest je huid ook haar stevigheid en elasticiteit. Dat laatste gebeurt als je ouder wordt of als je een bepaald dieet gaat volgen, want in principe zou je voldoende Collageen binnen kunnen krijgen of aan kunnen maken als je de volgende voeding gebruikt:

Door de samenwerking van spieren, botten en het bindweefsel van je huid kun je soepel bewegen. Al deze delen van je lichaam zijn afhankelijk van collageen. Dat en de uitstraling die je krijgt door glanzend haar en een strakke huid. Dat is dus waarom collageen zo belangrijk voor je is.

waarom collageen belangrijk voor je is

Hoe krijg je voldoende collageen binnen.

Op zich is er voldoende voedsel te vinden waar collageen in zit. Echter soms is voedsel zo bewerkt of eet je juist die delen niet waar het meeste collageen in zit.

welke voedingsmiddelen zijn belangrijk.
  • Vlees

Vlees bevat rijke bronnen van collageen en eiwitten. Denk hierbij aan rundvlees en  kip, . Ook varkensvlees valt hieronder. Bouillon bevat tevens veel collageen.

  • Vis

Vis bevat veel lagere gehaltes collageen dan vlees. Toch bevatten de schubben van een vis veel collageen. Zalm en tonijn bevatten tevens veel omega 3-vetzuren en beschermen de membranen in je huidcellen. Hierdoor verminderen ontstekingen en wordt je huid steviger. Daarnaast is het collageen van een vis het meest verwant aan dat van de mens.

  • Groente en fruit

bevatten veel Lypoceen dat het vergemakkelijkt Collageen aan te maken en op te nemen.

  • zwavelverbindingen

Ook zwavelverbindingen maken het opnemen en aanmaken van collageen makkelijker. Dit vind je in selderij, zwarte en groene olijven, komkommer, knoflook, uien, bananen en tofu.

  • overige

sojamelk, kaas, thee en noten. Ook producten die rijk zijn aan lysine, zoals biergist, aardappelen en zeewier zijn essentieel voor het behoud van collageen.

Is voeding alleen genoeg?

Als je kijkt naar bovenstaand lijstje kun je zelf bepalen of je genoeg collageen binnen krijgt. Let wel dat het gaat om een combinatie van voedingsmiddelen. Dus alleen aardappels of vis eten is niet genoeg.

Mensen die overstappen of vegetarisch of zelf veganistisch eten, zullen aan soja, tofu, noten, groenten veel meer moeten eten dan bijvoorbeeld iemand die in zijn dagelijkse voeding wel rundvlees of kip eet.

Ook in veel diëten krijg je te weinig Collageen binnen zodat je last krijgt van je huid, je haar of het bewegen.

Tenslotte speelt ook leeftijd een riol, want hoe ouder hoe minder collageen je lichaam zelf aan gaat maken. 

supplementen zijn vaak noodzakelijk

Veel schoonheidsproducten, smeersels en shampoos bevatten collageen . Dat geeft wel stevigheid aan de buitenkant, maar om echt resultaat te krijgen zul je van binnenuit moeten werken. Dat kan met supplementen. Nadeel van die supplementen is vaak dat er zoveel meer stoffen bij zitten die eerder vervuilend werken. De supplementen van  Vital Proteïns echter zijn zo zuiver mogelijk. Zij bieden een groot assortiment van middelen die zelf veel collageen bevatten of peptiden die de aanmaak van collageen in je lichaam bevorderen.

Over de auteur