Selecteer Pagina

Magnesium tekort is snel te verhelpen

Magnesium tekort is snel te verhelpen

Magnesium de alleskunner onder de mineralen.

Mineralen zijn essentiële voedingsstoffen die we via onze voeding binnen krijgen. Magnesium is zo’n belangrijk mineraal. Magnesium tekort geeft dan ook veel klachten. Gelukkig zit het in veel van onze voedingsmiddelen of wordt daar in toegevoegd. Het mineraal wordt eigenlijk overal in ons lichaam opgeslagen. In (spier)weefsels en organen, maar 60 procent in onze botten. Bij meer dan 300 processen in ons lichaam is magnesium betrokken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een magnesium tekort de oorzaak is van verschijnselen als spierspanning, stress en vermoeidheid.Daarnaast is magnesium zeer belangrijk voor een regelmatige hartslag. Voldoende magnesium hebben is dus essentieel.

Wat doet magnesium in ons lichaam.

Magnesium is betrokken bij het aanmaken van Adenosine trifosfaat (ATP). ATP is de transporteur van energie waardoor wij kunnen functioneren. Kort gezegd: het is betrokken bij het spannen en ontspannen van onze spieren. Ook heeft het samen met calcium een grote invloed op het ontwikkelen van botten en het gebit. Magnesium heeft ook veel invloed op ons geestelijk welzijn en het zorgt voor de controle van de hartspier waardoor we een regelmatige hartslag hebben. Tenslotte heeft magnesium veel invloed  op de spieropbouw.

magnesium tekort oplossen

Hoe krijgen we magnesium binnen?

Magnesium zit in veel voedingsmiddelen, maar niet in alle evenveel. De belangrijkste voedingsmiddelen met veel magnesium zijn sojabonen, erwten, volkorentarwe, zonnebloempitten, amandelen en bananen. Verder in veel groente en in melk en melkproducten. Op zich zou je zeggen dat met een normaal voedingspatroon je ook voldoende magnesium binnenkrijgt. Toch is door het Duitse voedingscentrum aangetoond dat één op de vijf mensen in de Europese geïndustrialiseerde landen maar 30 procent van de aanbevolen dagelijkse dosis binnen krijgt. Tot 40 van de adolescenten en jong-volwassenen neemt te weinig magnesium tot zich. Onderzoeken in Europa en in de Verenigde staten onthulden dat de mensen daar minder slikken dat de aanbevolen hoeveelheid, ondanks de verrijking van voedsel door de levensmiddelenindustrie.

Oorzaken van magnesium tekort

Dat veel mensen te weinig Magnesium binnen krijgen heeft de volgende oorzaken:

 • Je dieet is te eenzijdig (bv. koolhydraatarm (geen brood en tarweproducten)
 • Het eetpatroon is niet in balans
 • Je bent zwanger
 • Door heel veel trainen (Per training gebruik je veel magnesium)
 • Je drinkt teveel alcohol
 • Je slikt de Pil of hart-en bloeddrukmedicijnen

Een magnesiumtekort kan ook ontstaan door een tekort aan vitamine D Deze twee Beïnvloeden elkaar. Daarover meer in het dit artikel: Vitamine D tekort? Oorzaak symptomen en oplossing.

magnesium tekort hoe merk je het

Hoe merk je dat je een magnesium tekort hebt?

Kramp is een veelvoorkomend signaal van Magnesiumtekort, net als trillende oogleden. Er zijn echter meer symptomen die wijzen op een Magnesium tekort.

 • Tintelend of verdoofd gevoel
 • Vermoeidheid, slapeloosheid, down zijn
 • hoofdpijn of migraine
 • rusteloosheid, moeite met concentreren, depressief zijn
 • stressgevoel

Bij langdurig magnesium tekort kunnen hartritmestoornissen, nierfalen, pijn op de borst en aderverkalking optreden.

De oplossing voor een magnesium tekort

De oplossing op langere termijn is je voedingspatroon zodanig aanpassen dat je meer geschikte voedingsmiddelen binnen krijgt. De volkoren producten, groente, noten en zaden.

Zeker bij een tekort aan Magnesium is het zeer verstandig om naast het veranderen van je eetpatroon twee á drie maanden een supplement te nemen. Supplementen zijn ook zeer aan te raden als je veel last hebt van bovenstaande klachten.

Al naar gelang de klacht die je hebt is er ook een supplement. Zo is er een supplement tegen vermoeide spieren (magnesium citraat), tegen stress, om een betere energiebalans op te bouwen Magnesium Bisglycinaat) en voor een betere geestelijke balans. (Magnesium tauraat)

Veel aanbieders hebben een Magnesium supplement in hun assortiment. Dat kan als pil, als poeder of als een olie. Er is keus te over. Klik hier als je een goed overzicht wilt van de beschikbare supplementen.

Over de auteur