Selecteer Pagina

10 tips voor blijvend afvallen zonder dieet

10 tips voor blijvend afvallen zonder dieet

Het is de derde week van januari en de eerste goede voornemens zijn losgelaten. We lijnen niet meer. En als we het nog volhouden gaan we na het dieet weer de fout in en jojoën we lekker over ons oorspronkelijke gewicht heen. Tijd om het dieëten los te laten en te starten met deze tips voor een blijvend afvallen zonder dieet.  Ik was ooit zelf één van de slachtoffers van mijn goede voornemens dus weet waar ik over praat.

 

Waarom blijvend afvallen zonder dieet gezonder is

Wie een dieet volgt of heeft gevolgd weet dat het best resultaat geeft, zeker de eerste weken. Het idee achter je dieet is dat je een gezonder gewicht wilt hebben en een beter figuur. Je onthoudt je van allerlei “slechte” producten en als je dieet klaar is heb je je gewicht bereikt. Je kan je bikini weer aan. Past weer in je kleding. Kan in je zwembroek op het strand en je voelt je prima. Het dieet is echter voorbij en dus mag je weer een keertje snacken, een biertje, wijntje meer dan tijdens het dieet en voor je het weet staat het volgende dieet voor de deur maar nu moet je nog iets meer afvallen. Stop daar mee en ga voor deze gezondheidstips voor blijvend afvallen zonder dieet.

tip 1: verander moeten in willen.

tip 2: stop zeker met crashdieten

tip 3: tussendoortjes beter van niet

tip 4: vers is de regel

tip 5: kijk uit voor goedbedoelde adviezen.

tip 6: Slaap voldoende

tip 7: beweeg, beweeg, beweeg

tip 8: leer nieuwe gezonde gewoontes aan

tip 9: ontspan je dagelijks

tip 10: Sta jezelf het leven toe

afvallen zonder dieet

tip 1: verander moeten in willen

Iets wat moet is vaak niet leuk. Je motivatie is er pas als je iets wilt. Dat geldt hetzelfde voor het woordje niet. Wat niet mag doe je juist wel. Dus je wilt afvallen of weer goed kunnen bewegen en je gaat nu lekker een appeltje eten of een glas groene thee drinken. De vraag is dus waarom wil ik dit en niet waarom moet ik dit. Vraag trouwens een door met waarom je iets wilt en je zult zien dat je motivatie toeneemt. 

tip 2: stop met crashdieten.

Als toch iets in de richtingvan een dieet doet, bijvoorbeeld om vastigheid te hebben, kies dan niet voor eenzijdige dieten waarbij je bijvoorbeeld de koolhydraten tot nul reduceert of diëten met alleen poeders en repen. Deze crash dieten zetten je heel veel terug in calorieën en je lichaam zal zich dan sneller in de modus zetten van terug naar het begingewicht. bovendien raakt je hormaanhuishouding in de war waardoor je hongerhormoon dominant wordt aan het verzadigingshormoon. en je dus niet gewaarschuwd wordt voor te veel eten. 

afvallen zonder dieet

tip 3: tussendoortje beter van niet

Er zijn goede programma’s die zweren bij zes keer per dag kleine hoeveelheden eten en daar wetenschappelijke bevindingen bij gebruiken die hun gelijk aan tonen. Er is echter net zoveel te zeggen voor drie gezonde maaltijden per dag. Zit je hongergevoel in je buik of in je hoofd. Het laatste is een kwestie van afleren. De kans op snacken bij tussendoortjes is namelijk behoorlijk groot. Waag je zeker niet aan die zogenaamde gezonde repen in het dieetvak bij je supermarkt. Dit zijn regelrechte suikerbommen zonder veel goede voedingsstoffen.

tip 4: vers is de regel.

Loop eens door de supermarkt en kijk eens hoeveel producten er liggen om het jou makkelijk te maken. Voorbewerkte sausen, jus, wereldgerechten waar je alleen nog de groente of het vlees hoeft toe te voegen. afbakbroodjes, geraspte kaas in 100 soorten en ga zo maar door. Stop met al die pakjes en zakjes en ga voor vers en zelf doen. Saus met roomboter, bloem en melk is lekkerder en heeft geen ongezonde in de fabriek bewerkte ingrediënten. Let er ook op dat je witte rijst vervangt door zilvervlies. Ga voor durum, spelt  of volkoren pastproducten. Gewoon 250 gram groenten en fruit. Eet meer plantaardig en minder dierlijk. Het helpt je gezondheid verbeteren.

tip 5: kijk uit voor goedbedoelde adviezen.

Mensen die zich met jouw nieuwe levensstijl gaan bemoeien hebben allerlei adviezen. De tussendoor repen bijvoorbeeld of het ’s morgen maken van een smoothie. Nu is een groene smoothie met spinazie en banaan beslist een goed idee, maar je blender volgooien met zoet fruit en een beetje youdhurt met jam of honing is dat weer niet elke dag. Sap van vruchten zit namelijk boordevol suikers. Zo’n gezonde smoothie wordt dan gewoon een suikerbommetje.

tip 6: slaap voldoende

Voldoende slaap zorgt voor voldoende energie om de dag te beginnen en door te komen. Energie die je dan niet uit voeding hoeft te halen. Slaap je goed dan heb je snachts leptine aangemaakt. Hat verzadigingshormoon. Bij slecht slapen maak je grehline aan. Het hongerhormoon. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat een goede nachtrust alleen al zorgt voor 150 calorieën minder inname per dag

tip 7: beweeg, beweeg, beweeg

Er zijn ondezoeken die aantonen dat mensen die met succes afvallen minstens een uur per dag bewegen. En dan heb ik het over sportief bewegen. Dat hoeft niet zwaar te zijn. Als je hartslag en je ademhaling maar omhoog gaan. Wandelen en fietsen, zwemmen, maar ook fitnessoefeningen in de huidkamer, cardiotraining in de sportschool. Het is naast goed voor afvallen ook bijzonder goed voor je hersenfuncties. Lees daar dokter Scherder maar op na.

tip 8: leer jezelf gezonde gewoontes aan.

koffie of thee zonder suiker. Een paar dagen zonder alcohol of nog beter helemaal zonder alcohol. Van frisdrank naar water. Van dierlijk naar plantaardig. Het kost allemaal tijd om het jezelf eigen te maken. Geef daarom niet na twee dagen op, maar zet door en doe het stapje bij stapje. Je zult jezelf later dankbaar zijn voor het doorzetten, want veel van deze handelingen zorgen voor een gezonder leven. Ook het dagelijks ontpannen uit de volgende tip is zo’n activiteit die je jezelf aan moet leren.

tip 9. ontspan je dagelijks

Bij stess maak je cortisol aan. Dit hormoon maakt het makkelijker buikvet te ontwikkelen en zorgt er voor de je trek krijgt in suikerrijk voedsel. Kortom stress is iets wat je bij afvallen niet goed kunt gebruiken. Geef jezelf dus dagelijks meerdere malen de tijd om te ontspannen. Gebruik oefeningen uit de mindfulness training. Zorg voor een goede ademhaling. Neem na drie kwartier werken een pauze. Ga in je lange pauze naar buiten om te bewegen. Check geen werkmail meer na werktijd. Voorkom stress en leef bij het moment. Hoe belangrijk goed ademen is lees je ook in mijn artikel een gezond lichaam met deze 3 gratis boosts.

 

afvallen zonder dieet

tip 10: sta jezelf het leven toe

Geef je afvalplannen de tijd. Je hebt een streefgewicht. Ga eens na wanneer de laatste keer was dat je dat streefgewicht had. Vaak moet je vele jaren terug. Waarom dan binnen een paar maanden dat gewicht weer bereiken. Neem de tijd om een gezond leven aan te leren. Blijf ook bij een aantal gewoontes. Ging je eerst uitgebreid koffie drinken met gebak met je vriendin(nen), lunchte je vaak een keer per week uitgebreid met een vriend of met je partner. Dronk je na het trainen een paar biertjes met je teamgenoten. Ga daar gewoon mee door, maar compenseer het wel met gezond eten gedurende de rest van de week. Het is daardoor ook makkelijker vol te houden als je je gewicht eenmaal bereikt hebt. 

afvallen zonder dieet

Nog wat tips

Begin eens met het bepalen van je normale calorie inname per dag. Dat is afhankelijk van je lengte, gewicht, leeftijd en hoeveel je beweegt. Op de site van project gezond leggen ze dat prima uit. Wil je afvallen ga er dan 300-500 calorieën onder zitten. Je valt dan 500 gram per week af en met de dagen dat je gewoon lekker leeft erbij kom je soms maar op 250-300 gram. Ik ben nu in 15 maanden 12 kilo afgevallen. Maar hou dit leven moeiteloos vol. In oktober ben ik nu op mijn streefgewicht van 88 kilo.

Langzamer eten. Je verzadigingshormoon stuurt pas na 20 minuten de eerste zwakke signalen naar je hersens dat het zo wel genoeg is. Als je dus snel eet en je eten is al op dan schep je nog een keer op. Als je jezelf dus leert langzamer te eten dan krijgen je hersenen eerder een signaal te stoppen. Maak ook de porties kleiner door altijd van ontbijtborden te eten.

Over de auteur