Selecteer Pagina

8 mooie treinreizen in Europa

8 mooie treinreizen in Europa

Reizen met de trein is één van de meest duurzame manieren om je vakantie te vieren. Dat kun je doen door met de trein naar je plaats van bestemming te gaan, maar je kan ook je vakantiebestemming kiezen omdat daar een unieke treinreis te beleven is. In dit artikel bespreken we 8 mooie treinreizen in Europa met de info over de reis per trein vanaf Nederland. De reizen in dit artikel zijn dagtrips die kun je onderdeel maken van een langer verblijf. In het artikel rondreizen per trein door Europa vind je langere trips. Je kunt je reis zelf regelen, maar er zijn ook voldoende reisorganisaties die treinreizen in het pakket hebben. Kortom er is keuze te over, want mooie treinreizen in Europa houdt niet op bij deze 8.

 

Bernina express Zwitserland

Het treinland bij uitstek is Zwitserland. Hier is een gewone treinreis al een belevenis, laat staan een reis met de Bernina express. Deze felrode trein met panoramische ramen brengt je van Chur via  55 tunnels en 196 bruggen en over een pas van 2253 meter hoog naar Tirano in Italië. Daar kun je even rondlopen en dan de trein weer terug nemen, maar nog mooier is om de Bernina bus te nemen die je in 3 uur langs het Comomeer en pittoreske dorpjes naar Lugano brengt. Tip: ga in de trein rechts en in de bus links zitten voor het mooiste uitzicht.

Je kunt daarna in Lugano overnachten en er zelfs nog wat dagen aan vastplakken. Daarna pak je de trein naar Brig. Boek dan je de andere mooie treintocht namelijk de Glacier Express. Deze staat bekend als de langzaamste sneltrein ter wereld en brengt je naar Sankt Moritz en terug naar Chur.  Als je dit op 1 dag doet ben je wel 14 uur verder. Je hebt dan wel een mooie treinreis in Europa achter de rug. Om in Zwitserland te komen kun je gewoon een ticket naar Zurich boeken. Dat kan bij NS internationaal 

10 mooie treinreizen in Europa

 Als Harry Potter door schotland

De Jacobite steam train van eigenaar West Coast Railways is een toeristische stoomtrein die rijdt van Fort William naar kustplaats Mallaig. Een rit van een kleine 60 kilometer. Dwars door het prachtige Schotse heuvellandschap. het meest aansprekende is echter dat dit de route is die Hogwarth Express neemt. De trein uit de Harry Potter films. Zeker de passage over het Glennfinnan viaduct zal tot de verbeelding spreken. Voor het beste uitzicht naar Mallaig links zitten en vanzelfsprekend terug dus rechts.

Deze treinreis is natuurlijk ideaal te combineren met een treinreis naar Schotland. Dat kan door naar IJmuiden te reizen. Daar de boot naar Newcastle te nemen en per trein naar Glasgow of Edinburgh te reizen. Je kunt ook de Eurostar naar Londen nemen. daar een paar dagen blijven en dan met de HSL doorreizen naar Glasgow of Edinburgh. Ook die reis is een belevenis op zich.

De steilste treinreis ter wereld

Reis met de trein naar Oslo en neem daar de Bergen spoorlijn. Zoals de naam al zegt de verbinding tussen Oslo en Bergen. Noorwegen wedijvert met Zwitserland om de titel mooiste treinreisland van Europa. De trein naar Bergen voert je langs typische Noorse landschappen. In de zeven uur durende rit zie je velden, bossen, bergen en fjorden. Bergen is een prachtig stadje waar je goed meerdere dagen kan verblijven. Een stukje terug op de lijn naar Oslo ligt het station van Myrdal. Dat is het beginpunt van de Flåm lijn, een van de meest spectaculaire treinreizen ter wereld. In ieder geval de steilste. De reis duur nog geen uur, maar dan heb je het mooiste van Noorwegen gezien. de bergen, rivieren en watervallen zijn echt spectaculair. Flåm ligt aan het Aurlandsfjord. Daar zijn ook diverse milieuvriendelijke tochten te boeken.

10 mooie treinreizen in Europa

 De Linha do Douro in Portugal

Al in 1875 werd begonnen met deze spoorlijn. De treinen uit die tijd rijden niet meer, maar zeker het laatste gedeelte van de reis wordt gezien als een mooie treinreis in Europa, die zich met de top kan meten. De reis start in Porto in het centraal gelegen station Sao Bento. en gaat tot Pocinho. Het gedeelte tussen het stadje Pinhão en Pocinho volgt de rivier de Douro bergop en is schitterend, met zicht op de rivier en de terrasvormige wijngaarden Maak je de reis in maart, dan staan ook de amaldelbomen in bloei wat het nog mooier maakt. Op zich is in Pocinho weinig te doen dus veel mensen nemen de eerste trein terug.

Er is ook de mogelijkheid de trein te nemen naar Pinhão en vanaf daar een cruise te maken over de Douro die vanaf daar op zijn mooist is. In de zomer rijdt er over een deel van de route ook nog een stoomtrein

 Twee fantastische dagtochten. De treinreis heen en terug duurt ruim zeven uur. Dus is met kleine kinderen wellicht wat te lang.

 

 

10 mooie reizen in Europa
10 mooie treinreizen in Europa

Treinen in Cinque Terre Italië

Wie kent ze niet. De vijf plaatsen  Monterosso al Mare, Vernazza, Cornliga, Manarola en Riomaggiore.Samen heten ze Cinque Terra en ze zijn fameus vanwege hun ligging en het feit dat je schitterend van de ene plaats naar de ander kunt wandelen. De stoptrein die je van de ene plaats naar de andere brengt is misschien wat minder bekend, maar zeker de moeite waard. De reistijd van één uur is ook zeker geschikt voor kinderen. Bij de meeste plaatsen stap je echt in het centrum uit. Wil je er vijf dagen over doen en iedere dag van je standplaats naar een ander stadje reizen, dan kan dat ook. Er zijn ook weektickets.

Vanuit Nederland reis je met de HSL via Duitsland en Zwitserland naar Milaan en van daar naar Levante waar de Cinque Terre lijn start. 

De Bohinj spoorlijn in Slovenië

De reis van Jesenice naar Nova Gorica maak je met een oude dieseltrein of in de zomer met een stoomtrein. Beide zijn qua uitzicht en beleving hetzelfde al zal de echte stoomtrein iets authentieker zijn. De stoomtrein rijdt van mei- oktober vooral op de zaterdag. De dieseltrein (ook oud) rijdt zo’n 7 keer per dag de 89 kilometer tussen beide steden. Over die 89 kilometer doet de trein ruim twee uur. Maar dan ben je welover de Julische Alpen gegaan en gestopt bij 18 stationnetjes. Verder heb je dan 28 tunnels en 65 bruggen gezien. Hieronder zit de langste spoortunnel van Slovenië met ruim 6 kilometer en de langste stenen spoorbrug ter wereld over de rivier de Soca.

Hoge brugdichtheid

 Veel tijd voor iets anders dan kijken heb je niet want met zoveel bruggen volgt het ene mooie uitzicht het andere op. Je passeert het meer van Bled en volgt dus de rivier een tijdlang.

Slovenië is prachtig en doet niet onder voor de andere meer populaire balkanlanden. Het is er nog niet toeristisch en er is keus te over aan activiteiten en leuke plekken om te verblijven. Reis bijvoorbeeld naar Ljubljana en verken eerst die stad. Met de trein reis je naar Jesenice om daar de Bohinj spoorlijn te nemen. Vanuit Nova Gorica reis je door naar Sezana en van daar weer naar Ljubljana terug Een dagtocht die prima te doen is en je streept weer een mooie treinreis in Europa af

10 mooie treinreizen in Europa

Le Train des Pignes Nice-Digne les Bains

Van Amsterdam ben je in iets meer dan 11 uur in Nice. Geen files of tolwegen en ingespannen sturen. Lekker ontspannen kom je aan. Als je vroeg vertrekt ben je net op tijd voor je Bouillabaisse. De overnachtingsmogelijkheden in Nice zijn legio. Van heel luxe tot meer betaalbaar. Vanuit Nice vertrekt ook de trein naar Digne les Bains in de provence. Deze trein van het bedrijf Chemin de fer de Provence (CP) rijdt over een zogenaamd smalspoor dat dus smaller is dan de normale sporen waar bv. de HSL treinen over rijden. In de zomer kun je op delen ook met een stoomtrein reizen. 

De spoorlengte is 151 km met vele bruggen/viaducten (38) en tunnels (25). Onderweg kunt je uitstappen bij elke halte en naderhand uw reis weer vervolgen.  De reguliere reistijd is ruim 3 uur. In Nice zit je op 22 meter en het hoogste punt ligt een kilometer hoger. Je kunt natuurlijk ook voor een verblijf rond Digne kiezen en van daaruit naar Nice reizen met eventueel een overnachting en een stadsbezoek. Wie wil combineren kan ook kiezen om van Nice naar Genua te reizen (kleine 3 uur) en vandaar de Cinque terre treinreis te doen.

 

De Schwarzwaldbahn

Vakantie in het Schwarzwald is altijd al schitterend. Mede door de vele activiteiten die je in de bossen en de meren kunt doen. De vele pittoreske stadjes en kastelen zijn een bezoek zeker waard. Met de trein zit je vanuit Amsterdam binnen vijf uur zonder overstappen in Karlsruhe en vandaar kun je doorreizen naar je bungalowpark, hotel, camping of B&B. In die vakantie  maak je dan een dagtocht met de Schwarzwaldbahn die 149 kilometer aflegt tussen Offenberg en Singen. Het stuk tussen Hornberg, Triberg en St Georgen is het meest interessant en een architectonisch hoogstandje. Stap in Triberg uit om naar de hoogste waterval van Duitsland te wandelen. Reis daarna door, De reistijd is om en nabij de drie uur.

mooie treinreizen in Europa

En Nederland dan zou je zeggen. Natuurlijk kun je in ons land mooie treinreizen vinden en boeken. bv. in het voorjaar langs de bollenvelden. Van Baarn naar Utrecht over de Utrechtse Heuvelrug. Langs de Oostvaardersplassen of het Limburgse Heuvelland. Daarover meer in het artikel over vakantie in Nederland. Dit artikel is het eerste over treinen in Europa. Later volgen nog artikelen over interrailen en de mooiste lange treintochten door Europa. Ben je geinteresseerd geraakt, bezoek dan de site van Interrail . Wil je meer lezen bestel dan bij Amazon het boek met de mooiste treinreizen in de wereld.

Over de auteur