Selecteer Pagina

duurzaam op vakantie

duurzaam op vakantie

Nu het er op lijkt dat vakantie vanaf de zomer mogelijk is gaan we weer kijken wat we willen en waar naar toe. Zelfs RIVM voorman van Dissel zei in Nieuwsuur voorzichtig te denken aan een zomer waarin reizen weer mogelijk wordt. Voor de corona waren al een aantal trends ingezet en één daarvan is duurzaam op vakantie. In dit artikel zetten we op een rijtje waar je dan aan kunt denken.

thuis blijven

In deze tijd kun je er ook voor kiezen thuis te blijven en daar te genieten in tuin of op je balkon. Het is echter geen garantie op de meest duurzame vakantie. Veel mensen die thuis blijven gaan overal met de auto heen. Pretpark, museum, wandelen in een andere omgeving. Dat kost veel autokilometers. Echt alleen thuisblijven is het goedkoopst en meest duurzaam. Zeker als je voor je boodschappen de fiets pakt. Thuis blijven is echter niet het best voor je sociale beleving en het gevoel er echt eens uit te zijn. Vakantiegevoel is toch echt iets anders en ook dat kan een stuk duurzamer.

 

Ga wandelen of fietsen

Wandelen of fietsen kan op verschillende manieren en op allerlei plekken. Het meest duurzaan is als je wandelend of fietsend vanuit huis vertrekt. Dat kan met een tent, gebruik makend van het netwerk van “vrienden op de fiets” naar een vakantiepark of langs het brede netwerk van B&B’s. wandelen van hotel naar hotel is te doen, maar als je het zelf organiseert loop je wel met al je bagage. Je kunt dan ook een georganiseerde reis boeken al dan niet in het buitenland. Er zijn tal van aanbieders op het gebied van wandel- of fietsvakanties. Hierover meer in het artikel: 10 mooiste fietsvakanties in Europa.

duurzaam op vakantie
Fietsvakanties 468x60
duurzaam op vakantie

duurzaam opvakantie. Koop je reis af.

Ga je toch op vakantie naar het buitenland Dan kun je je auto- of vliegreis afkopen. Dat kan trouwens ook als je gewoon in Nederland blijft. Veel reisorganisaties bieden de mogelijkheid om via hen te compenseren, maar als je zelf alles regelt kan het ook. bv greenseat dat investeert in het planten van bomen of Hivos dat biogasprojecten in ontwikkelingslanden financiert.

hoe werkt het

Als je via een reisorganisatie boekt dan regelt die organisatie alles. Het bedrag komt bovenop je reis en verblijfskosten en zij regelen verder alles. Regel je alles zelf dat kun je je CO2 uitstoot ook zelf afkopen. Kies je afstand en je vervoermiddel en je krijgt het bedrag vanzelf te zien. In het staatje hierboven kun je al zien dat de trein by far het goedkoopste vervoermiddel is bij reizen in Europa.

duurzaam op vakantie met de trein

Voor veel bestemmingen in Europa is de trein een zeer goed altenatief voor het dure en vervuilende vliegen. Nu de hoge snelheidslijnen op steeds meer sporen gaan rijden is een trein echt te verkiezen boven het vliegtuig. Zeker als je het hebt over stedentrips. De redenen hiervoor zijn:

 • Je beweegt je makkelijker in de trein.
 • Je hebt veel meer beenruimte
 • Geen lange procedures met bagage, paspoortcontrole en boarding
 • Je stapt in het centrum van een stad uit en niet op een vliegveld 20-50 km verderop.
 • Je ziet veel meer van het landschap waar je doorheen reist.
 • Op routes van 1000-2000 kilometer is de totale reistijd bijna hetzelfde.

Meer over interessante treinreizen in het artikel de 10 mooiste treintrips in Europa.

Zomer 2021 728x90

Vakantieparken in Nederland

 

Er zijn heel veel keuzes die je kunt maken. Kies je voor inde buurt en ga je op de fiets dan ben je het mees duurzaam op vakantie. Wat verder weg en met de auto is ook nog  goed mogelijk. Kies je voor een park in het buitenland, kijk dan eerst of er een treinreis naar je bestemming mogelijk is. Koop in ieder geval je CO2 uitstoot af. Kijk bijvoorbeeld eens bij Belvilla waar je in Nederland terecht kunt

 

Glamping op de camping

 

Zowel de grote als de kleine campings gaan steeds meer over tot glamping. Dat kan in diverse soorten tenten zoals Yurts, tipi’s of safaritenten, maar ook in pipo-wagens of gepimpte caravans. Bij de meeste glamping accommodaties heb je ook je eigen sanitair bij je verblijf. Hoef je niet in de rij in het douchegebouw. De dooddoener dat je op campings met je toiletrol onder je arm over de camping moet is trouwens al lang achterhaald. Op de meeste Nederlandse campings is dat allemaal prima voor elkaar. Wel worden de plekken met eigen sanitair vanwege de corona perikelen steeds populairder. In het kader van duurzaam reizen is het wel handig om kort te douchen. Aan vier minuten heb je genoeg om je in te zepen en af te spoelen. koud douchen is ook een optie en is bovendien erg gezond. Lees het artikel 3 boosts voor een gezond lichaam

 

 

 

duurzaam op vakantie
Kampeerreizen Noorwegen

pakketreizen bij reisorganisaties

Allemaal mooi en aardig, maar ik wil gewoon naar de zon in een hotel all inclusive zoals ik al jaren doe. Als dat je de rust geeft en de kracht om er weer een jaar tegenaan te gaan dan is dat prima. Wil je toch duurzamer zijn denk dan na over het volgende:

 • Gebruik niet de zeepjes, shampo en body lotion op je hotelkamer. Deze zitten verpakt in plastic en worden iedere dag weer aangevuld. Neem gewoon je eigen spullen mee. Die zijn waarschijnlijk ook van betere kwaliteit.
 • Hetzefde geldt voor de plastic flesjes in je koelkast. Drinken uit de kraan wordt afgeraden, maar veel hotels hebben watertappunten met goed drinkwater. Vul daar je eigen fles en gebruik die steeds weer.
 • Eet vaker vegetarisch en bij de locals.
 • Veel maatschappijen bieden excursies aan. Vaak gaat het dan om boottochten, duikcursussen, jeep safaris, quat-rijden. Allemaal zaken met veel CO2 uitstoot die ook nog eens belastend zijn voor het milieu. Vermijd ook het onnodig belasten van dieren.
 • Kijk of er alternatieven zijn bij maatschappijen die gespecialiseerd zijn in duurzame reizen
 • Ga voor een directe vlucht. De vluchten met tussenstops zijn vaak goedkoper, maar het opstijgen en landen kost veel meer brandstof.
 • Ga zo lang mogelijk. Een reis van 15 dagen geeft veel minder belasting voor het milieu dan een korte stedentrip op een 8 daags verblijf.

 

 

 

Stel je eigen reis samen

Met de tips hierboven ben je heel goed in staat ook zelf je reis samen te stellen. Iets wat ook steeds populairder wordt. Je kunt je eigen accommodatie kiezen,  je eigen reis boeken (en compenseren). Kiezen voor de trein als dat mogelijk is. Drukke plekken vermijden en het heeft nog veel meer mogelijkheden. Alleen al de voorpret is eindeloos genieten

Over de auteur