Selecteer Pagina

Vitamine D tekort? oorzaak, gevolg en oplossing

Vitamine D tekort? oorzaak, gevolg en oplossing

Ruim één miljard mensen op de wereld heeft een vitamine D tekort. We kunnen daarvan alleen maar voldoende in ons lichaam opnemen met voldoende zonnebaden, het eten van vette vis of margarine of door het innemen van de juiste voedingssupplementen.

Wat is vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine.  Vitamines zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling en om gezond te blijven. Vetoplosbaar betekent dat de vitamine alleen oplost in vet. Vitamine D is de enige vitamine die we zelf kunnen maken. Wel hebben we dan de UV straling van zonlicht nodig. De huid produceert dan vitamine D en dat slaan we op in ons vetweefsel.

Hoe krijgen we vitamine D binnen.

Naast voldoende zonlicht krijgen we ook via voeding vitamine D. Het zit in vette vis (makreel, zalm en haring), vlees en eieren maar veel minder en het wordt kunstmatig toegevoegd aan halvarine, margarine en braadboter. Ook de poedermelk voor je baby bevat toegevoegde vitamine D. Op zich een vrij mager aantal voedingsmiddelen en dan ook nog een aantal die je maar lekker moet vinden.

vitamine D tekort

Wat doet vitamine D

Vitamine D is van belang bij veel processen in ons lichaam, maar vooral tijdens de groei.

  • Het zorgt voor stevige botten en tanden.
  • Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei.
  • Het is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen.
  • Het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie.
  • Het is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem. Maar het is nog onvoldoende aangetoond dat een vitamine D-supplement het risico op infecties, zoals verkoudheid vermindert.

Oorzaak van vitamine D tekort

Het feite dat we tegenwoordig minder buiten zijn en onder invloed van de voorlichting over huidkanker, terecht, meer en met hogere factor zonnebrand smeren heeft een nadelig effect op de aanmaak van vitamine D. Daarnaast moet je van vette vis houden, margarine op je brood smeren of bakboter gebruiken om nog voldoende binnen te krijgen. Oudere mensen hebben vaak een vitamine D tekort omdat zij tot vier keer minder vitamine D aanmaken uit zonlicht. Logisch is natuurlijk dat de grootste kans op vitamine D tekorten ontstaan tijdens de herfst en wintermaanden (Als de R in de maand zit). Aangeraden wordt om dan zeker een supplement te slikken. Vooral voor jonge kinderen en ouderen.

gevolgen van Vitamine D tekort

De gevolgen van vitamine D tekort zijn het best merkbaar bij jonge kinderen die de zogenaamde Engelse ziekte kunnen krijgen die hun skelet vervormt. Bij oudere mensen is osteoporose (botontkalking) vaak een gevolg van een ernstig vitamine D tekort. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken die momenteel verband leggen met spierfuncties waaronder die van de hartspier, huidaandoeningen, haaruitval, stress en depressie.

Vitamine D tekort en Magnesium

Vitamines en mineralen werken samen om de functies van botten, spieren en organen te optimaliseren. Er is aangetoond dat verhoging van je vitamine D waardes met supplementen weinig zin heeft als je ook je vitamine K en Magnesium inname verhoogt. Deze werken zo op elkaar in dat moeilijk is aan te tonen of klachten ontstaan door vitamene D – of Magnesium tekort. Meer over magnesium in mijn artikel over magnesium tekort.

vitamine d tekort oplossing

De oplossing voor vitamine D tekort.

Meer in de zon zitten zou natuurlijke het advies moeten zijn, daar zullen huidartsen anders over denken. Kunstmatige zon via de zonnebank heeft dezelfde effecten dus alleen doen als je een goekgekeurde en gecertificeerde zonnebankstudio hebt. Twee keer in de week vis eten zou gunstig zijn, maar daar moet je van houden. Je bent dus snel aangewezen op supplementen. Die zijn er te kust en te keur. Zeker in de maanden met een -r- erin zou je bij moeten slikken. Veel kans op een overschot is er niet als je je tenminste aan de richtlijnen houdt.

Sommige supplementen zijn minder nodig omdat we die stoffen zelf al voldoende aanmaken of met enig verandering in ons dieet voldoende binnen krijgen. Vitamine D is daarop een uitzondering. Deze vitamine krijgen we gewoon niet voldoende binnen. Om een vitamine D tekort te voorkomen is het bestellen van een supplement daarom zeker buiten het zomerseizoen aan te raden

Over de auteur