Selecteer Pagina

Een stedentrip naar Tallinn is een hit

Een stedentrip naar Tallinn is een hit
Stedentrip naar Tallinn, prima verblijf voor een weekend

Tallinn is de hoofdstad van Estland. In de vorige eeuw moeilijk bereikbaar, want toen was het een lidstaat van Rusland. Nu echter is Estland lid van de Europese Unie en dus makkelijk bereikbaar. Sterker nog, er gaan voldoende goedkope vluchten naar de hoofdstad Talinn. Een stedentrip naar Tallinn is hierdoor zeer betaalbaar.

Het oude centrum is een must.

Tallinn is een stad met twee gezichten. Aan de kust op een heuvel ligt het oude centrum wat een must see bij je eerste stedentrip naar Tallinn. Het heeft een hoog gedeelte Toompea genaamd met de burcht en de Alexander Nevski Kathedraal en de oude middeleeuwse stad die lager ligt. Op de heuvel woonden de adel en de geestelijken zodat ze neer konden kijken op het volk.De weg ernaar toe is al geweldig. Je kan kiezen tussen twee straten Pikk jalg en Lühike jalg. Als je ze terug loopt kom je uit op het raadhuisplein waar alle activiteiten in Tallin plaats vinden en ook de lokale bevolking graag komt. De oude stad Tallinn is echter de laatste jaren steeds populairder geworden en dus is het er drukker en zijn de prijzen er ook naar. Je moet er echter een keer doorheen lopen en genieten van al die pracht die terug gaat tot de middeleeuwen

Kalamaja

Maak een wandeling door de straten van Kalamaja om de kenmerkende kleurrijke houten huizen van het gebied te zien. Loop zeker door de straten van Valgevase, Kalju, Kungla, Köie en Niine. Hier vind je de meest charmante voorbeelden van die huizen. Stop voor een pauze bij een van de cafés verspreid over het gebied of stop bij de street food court van de Balti Jaam-spoorwegmarkt. Geniet van een maaltijd of doe wat designshoppen in de supercoole Telliskivi Creative City. Naast een ruime keuze aan winkels, restaurants en streetfood, herbergt Telliskivi enkele van de meest trendy evenementenlocaties en shops in de stad, waaronder de Tallinn-vestiging van de beroemde Fotografiska, het Zweedse Fotografiemuseum. Of stop bij de Noblessner-wijk aan zee, de opkomende wijk aan de andere kant van Kalamaja, Je vind er een restaurant met een chef-Michelin-ster genaam Ö, een lokale ambachtelijke brouwerij van topniveau, een kunstcafé en een geliefd Ests-Noors huisdesignmerk.

Kadriorg en Pirita Kadriorg

Kadriorg is een groene, luxe woonwijk op slechts een korte tramrit van het centrum. Vernoemd naar de vrouw van Peter de Grote, Catherine I, De wijk herbergt een barok paleis dat door de keizer zelf is opgericht, het favoriete park van de stad en de beste kunstmusea van Estland.

TOP drie dingen om te doen in Kadriorg.

Doe zoals de lokale bevolking en geniet van het landschap in het Kadriorg-park. Naast een zwanenvijver, fonteinen, kanalen en verschillende soorten tuinen, verbergt het 300 jaar oude park veel historische gebouwen. Onder hen is het 18e-eeuwse zomerpaleis opgericht door Peter de Grote, nu de thuisbasis van een kunstmuseum, en het Estse presidentiële paleis. Als je wat verder wandelt, kom je aan op het Tallinn Song Festival Grounds, de thuisbasis van de Estonian Song and Dance Celebration, die elke vijf jaar tot 34.000 artiesten en 200.000 toeschouwers samenbrengt.

Kadriorg-park

Ontdek de buurt rond het Kadriorg-park. De omliggende straten zijn bezaaid met sierlijke houten villa’s – niet verwonderlijk voor een gebied dat ooit de eerste badplaats van het Russische rijk was. Als je een idee wilt krijgen van hoe mensen vroeger in Kadriorg leefden, bezoek dan een van de musea van Estse schrijvers in de omgeving: het huis van Anton Hansen-Tammsaare uit de jaren dertig of de woning van Eduard Vilde in een villa uit 1850.

Tips voor je stedentrip naar Tallinn

Er zijn nog heel wat bezienswaardigheden in Tallin en in de directe omgeving. We noemen nog het KGB museum over hoe de Russische geheime dienst vroeger werkte.Het Rotermanni Kvartal, een bijzondere mix van fabrieksgebouwen met moderne architectuur of het openluchtmuseum net buiten de stad. Genoeg om in een volgend artikel te bespreken. Nu echter nog wel een aantal wetenwaardigheden:

  •  In Tallin betaal je gewoon met de Euro. Het prijsniveau is lager dan in Nederland behalve in de oude stad. Daar betaal je ongeveer hetzelfde voor eten en drinken. Fooi is niet verplicht, maar 10 procent is normaal.
  • Estland wil digitaal aan de weg timmeren. Het internet is dus prima en kan gewoon met je Nederlandse bundel.
  • Het tijdsverschil met Nederland is zomer en winter één uur. Het is daar later.
  • Over het algemeen is Tallinn een veilige stad, maar net als andere toeristische steden is het altijd uitkijken.

Over de auteur